Corrigeren, redigeren of herschrijven, als je teksten schrijft of laat schrijven, dan heb je er vast al eens van gehoord. Maar is het niet allemaal hetzelfde? Het zijn toch allemaal manieren om een tekst op fouten te controleren? Dat klopt zeker, maar ze zijn alle drie echt heel verschillend. Wat die verschillen zijn, vertel ik je in mijn nieuwste blog.
Wat is corrigeren?
Corrigeren is het instapniveau voor het checken van je teksten. Tijdens het corrigeren van een tekst wordt gekeken of hij taalkundig klopt en dus foutloos geschreven is. Spel-, type- en grammaticafouten worden eruit gehaald, de komma’s worden op de goede plek gezet, maar er wordt verder niet naar de inhoud van de tekst gekeken. Corrigeren is echt de laatste stap van het tekstschrijf-proces, zie het als het aansteken van de kaarsen op jouw mooi gedekte tafel of de de verse bos bloemen op tafel vlak voordat de fotograaf komt om de funda-foto’s van jouw huis te maken.
Voorbeelden van tekstcorrectie:
- ‘Wordt’ in plaats van ‘word’.
- ‘Mijn’ in plaats van ‘me’.
- Staan alle punten en komma’s daar waar ze horen te staan?
- ‘Even oud als’ in plaats van ‘even oud dan’.
Wat is redigeren?
Redigeren is next level corrigeren. Je tekst wordt namelijk niet alleen gecheckt op spel-, type- en grammaticafouten, maar ook op de opbouw, de zins- en tekststructuur en of het een samenhangend verhaal is. Leest jouw tekst lekker vlot door, zijn alle alinea’s enigszins van dezelfde lengte en is het taalgebruik consequent in de hele tekst. Tijdens het redigeren ga je met de stofkam door een tekst, zodat deze lekker leest, foutloos is en een duidelijk en samenhangend verhaal vertelt.
Voorbeelden van redigeren
- Sluiten alle alinea’s goed op elkaar aan? Loopt het verhaal lekker door?
- Staan alle koppen en subkoppen op de goede plaats?
- Staan er geen overbodige en/of onnodige woorden in? Denk aan vulwoorden of herhalingen.
- Is het taalgebruik consequent in de hele tekst? Overal ‘u’ of ‘jij’ en niet elke alinea wat anders.
Wanneer moet je je tekst dan laten herschrijven?
Als tijdens het redigeren blijkt dat er heel veel aangepast moet worden, dan kan de tekst beter herschreven worden. De redacteur zal ik dat geval met jou als opdrachtgever in gesprek gaan over wat de mogelijkheden zijn en dan is het aan jou om te bepalen wat je wil. Wil je toch echt dat alleen de fouten eruit gehaald worden of vind je een kwalitatief hoogwaardige tekst toch wel belangrijk?
Een tekst die herschreven moet worden, heeft – naast veel type-, schrijf- en grammaticafouten – vaak een slechte opbouw, geen duidelijke structuur en het taalgebruik is niet aangepast aan de doelgroep. Je moet zinnen drie keer lezen voordat je ze snapt en na het lezen van een tekst heb je eigenlijk geen idee waar het over ging. In zo’n geval wordt je tekst – met de originele tekst als leidraad – compleet opnieuw opgebouwd. Op die manier krijg je een lekker leesbare tekst mét logische opbouw, een goede tekststructuur en geschreven voor jouw doelgroep.
Ik zorg voor die kers op jouw tekst – of grote toef slagroom
Hoe graag ik ook zelf teksten schrijf, ik vind teksten corrigeren, redigeren en herschrijven net zo leuk. Er staat namelijk al een basis, en daar mag ik vervolgens op verder bouwen. Ik mag jouw tekst nóg mooier, beter en krachtiger maken. En dat is alsof je met de slagroombus rond gaat op een verjaardag.
Heb jij teksten liggen waar je niet helemaal zeker van bent die je toch graag nog even wil laten checken? Ik help je graag, zodat jij bruisende teksten op het wereldwijde web kunt slingeren en jouw klanten kunt overtuigen van jouw kennis en kunde. Benieuwd hoe ik jou kan helpen? Je leest hier alles over mijn tekstcheck-aanbod.